You are currently viewing Пристрастяване към хазарта и проблеми с хазарта

Пристрастяване към хазарта и проблеми с хазарта

Вие или ваш близък имате проблеми с хазарта? Разгледайте предупредителните знаци и симптоми и научете как да спрете.

Какво представлява пристрастяването към хазарта и проблемно залагане

Проблеми с хазарта могат да се случат на всеки от всяка сфера на живота. Вашият хазарт преминава от забавно, безобидно развлечение до нездравословна мания със сериозни последствия. Независимо дали залагате на спорт, скреч карти, рулетка, покер или ротативки – в казино, на хиподрума или онлайн – проблеми с хазарта може да напрегне взаимоотношенията ви, да попречи на работата и да доведе до финансова катастрофа. Може дори да правите неща, които никога не сте мислили, че ще направите. Като например да натрупате огромни дългове или дори да откраднете пари, за да залагате. Ако сте компулсивен комарджия, не можете да контролирате импулса да залагате. Дори когато това има отрицателни последици за вас или вашите близки. Ще залагате, независимо дали сте нагоре или надолу. Ще продължите да играете, независимо от последствията. Дори когато знаете, че шансовете са срещу вас или не можете да си позволите да загубите.

Разбира се, можете също да имате проблем с хазарта, без да сте напълно извън контрол. Проблеми с хазарта това е всяко хазартно поведение, което нарушава живота ви. Ако сте заети с хазарта, прекарвате все повече време и пари в него, преследвате загуби или играете хазарт въпреки сериозните последици в живота си, имате проблем с хазарта.

Хазартната зависимост често се свързват с друго поведение или разстройства на настроението. Много проблемни комарджии също страдат от проблеми със злоупотребата с вещества. Също така имат неуправляем дефицит на вниманието и хиперактивност, стрес, депресия, тревожност или биполярно разстройство. За да преодолеете проблемите си с хазарта, ще трябва да се справите и с тези и други основни причини. Въпреки че може да се почувствате безсилни да спрете хазарта, има много неща, които можете да направите, за да преодолеете проблема, да поправите връзките и финансите си и най-накрая да си възвърнете контрола върху живота си.

Признаци и симптоми на пристрастяване към хазарта

Пристрастяването към хазарта няма очевидни физически признаци или симптоми като при пристрастяването към психоактивни вещества. Проблемните комарджии обикновено отричат или минимизират проблема—дори и за себе си. Може да имате проблем с хазарта, ако:

  • Чувствате нужда да бъдете потайни относно хазарта си. Може да залагате тайно. Може да лъжете за това колко залагате, чувствайки, че другите няма да разберат.
  • Имате проблеми с контрола на хазарта. След като започнеш да залагаш, можеш ли да си тръгнеш? Или сте принудени да залагате, докато не похарчите последния си лев, увеличавайки залозите си в опит да спечелите загубените пари обратно?
  • Залагате, дори когато нямате пари. Можете да залагате, докато не похарчите последния си стотинка, а след това да преминете към пари, които нямате—пари, за да плащате сметки, кредитни карти или неща за децата си. Може да се почувствате принудени да заемате, продавате или дори да крадете неща за пари от хазарт.
  • Семейството и приятелите ви се притесняват за вас. Отричането поддържа проблемния хазарт. Ако приятелите и семейството ви се притесняват, слушайте ги внимателно. Не е признак на слабост да помолиш за помощ. Много по-възрастни комарджии не са склонни да достигнат до възрастните си деца, ако са заложили наследството си. Но никога не е твърде късно да се направят промени към по-добро.

Самопомощ при проблеми с хазарта

Най-голямата стъпка за преодоляване на пристрастяването към хазарта е осъзнаването, че имате проблем. Изисква се огромна сила и кураж, за да се справите с това. Особено ако сте загубили много пари и сте обтегнати или разрушени отношения по пътя. Не се отчайвайте и не се опитвайте да го направите сами. Много други са били на ваше място. Те са успели да прекъснат навика и да възстановят живота си. Ти също можеш.

Научете се да облекчавате неприятните чувства по по-здравословни начини. Залагате ли, когато сте самотни или отегчени? Или след стресиращ ден на работа или след спор с вашия съпруг? Хазартът може да бъде начин да успокоите неприятните емоции, да се отпуснете или да се социализирате. Но има по-здравословни и по-ефективни начини за управление на вашите настроения и облекчаване на скуката. Например упражнения, прекарване на време с приятели, които не залагат, започване на нови хобита или практикуване на техники за релаксация.

Укрепете мрежата си за подкрепа. Трудно е да се борите с всяка зависимост без подкрепа. Така че се свържете с приятели и семейство. Ако мрежата ви за поддръжка е ограничена, има начини да създадете нови приятели, без да разчитате на посещение на казина или онлайн хазарт. Опитайте да се свържете с колеги на работа. Или да се присъедините към спортен отбор или клуб за книги. Или да се запишете в образователен клас или да станете доброволец за добра кауза.

Присъединете се към група за подкрепа на връстници. Анонимните комарджии, например, е 12-стъпкова програма за възстановяване по образец на Анонимни алкохолици. Ключова част от програмата е намирането на спонсор. Това е бивш комарджия, който има опит да остане свободен от пристрастяване. Той може да ви осигури безценни насоки и подкрепа.

Потърсете помощ за основните разстройства на настроението. Депресията, стресът, злоупотребата с наркотични вещества или тревожността могат да предизвикат проблеми с хазарта и да се влошат от натрапчивия хазарт. Дори когато хазартът вече не е част от живота ви, тези проблеми ще останат, така че е важно да се справите с тях.

Как да помогнете на някого да спре да играе

Ако вашият любим човек има проблеми с хазарта, вероятно имате много противоречиви емоции. Може да сте прекарали много време и енергия, опитвайки се да предпазите любимия си човек от хазарт или да се налага да ги покривате. В същото време може да сте бесни на любимия си човек за хазарта отново. Вие вече сте уморени да се опитвате да поддържате този фарс. Вашият любим човек може да е взел назаем или дори да е откраднал пари, без да има начин да ги върне. Те може да са продали семейни вещи или да натрупат огромни дългове по съвместни кредитни карти. Докато натрапчивите и проблемни комарджии се нуждаят от подкрепата на семейството и приятелите си, за да им помогнат в борбата им да спрат хазарта, решението да се откажат трябва да бъде тяхно. Колкото и да искате и колкото и трудно да виждате ефектите, не можете да накарате някой да спре хазарта.

Можете обаче да ги насърчите да потърсят помощ. Може да ги подкрепете в усилията им и да приемате сериозно всеки разговор за самоубийство.

Вашият коментар