SURE Recovery – ново приложение е внедрено от King’s College London.

В рубриката «Техният опит» – новини от Обединеното кралство. Кралският колеж на Лондон е създал приложение, което ще бъде полезно за тези, които употребяват алкохол или други наркотици, намират се в процес на възстановяване или мислят за оздравяване. А най-важното е, че програмата под названието «SURE Recovery» помага да се проследяват собствените стъпки във възстановяването и да се постигат персонални цели. Приложението е достъпно както за iOS, така и за Android. Освен това, то е безплатно.

Тук е мястото да се каже, че този проект е финансиран за сметка на гранта от организацията Action on Addiction. И също така и от допълнителната финансова подкрепа на Центъра за биомедицински изследвания на NIHR Maudsley. Освен разработчиците в създаването са участвали хора, които са взимали наркотици и компанията Mindwave Ventures, специализираща се върху цифровото здравеопазване*.

Кратък обзор на приложението «SURE Recovery»

И така,   «SURE Recovery» е разработен за хора, които се намират на различни етапи на възстановяването си и е основан върху техните идеи и отзиви. В приложението има шест ключови функции:

  • Брояч на възстановяването (Recovery Tracker). Функцията позволява на хората да проследяват собственото си възстановяване. Първо, тя представлява персонализиран текстови отзив и оценка. И второ, може да се проследи как тези оценки се променят с течение на времето.
  • Брояч на съня (Sleep Tracker). Функцията работи аналогично. Ползвателите на приложението могат да попълнят скалата на съня за мониторинг на своя сън и за получаване на персонифицирана обратна връзка и оценка.
  • Дневник (Diary). Това е лично пространство, за да може човек да записва своите мисли и чувства.
  • Творчество (Artwork). Тази платформа е предназначена за споделяне на своите творчески работи със съобществото. Например, ползвателите могат  да използват своите работи, за да бъдат изобразени на главния екран на приложението.
  • Налоксон (Naloxone). Функцията предоставлява инструкции за оказване на спешна помощ. В частност, как да се използва Налоксон в случай на предозиране с опиоиди. Освен това, също има обучаващо видео за тези, които желаят да разберат повече за използването на този препарат в извънредни ситуации.
  • Четене (Reading). Ползвателите на приложението имат свободен достъп до книгата «Възстановяване в ежедневието на употребяващите хероин». Между другото, книгата е основана върху житейския опит на хора, които се възстановяват.

Коментари

Пол Ленън, един от сътрудниците на лондонската служба за наставничество Aurora, казва: «Аз смятам, че ако се използва това приложение един път на ден, то това може реално да помогне на хората, особено на тези, които се намират в ранния етап на възстановяване. Приложението е съвременно и лесно за използване».

Професор Джо Нил коментира: «Ние знаехме, че хората, намиращи се в процеса на възстановяване, се нуждаят от инструментите, заложени в приложението, за да могат да си водят записки и да се опират на своите собствени резултати.»

Греъм Бийч, изпълнителен директор по борбата с наркоманиите, казва: «Цифровите платформи играят важна роля в решаването на растящите проблеми на наркоманиите, и ние много искахме да участваме в този важен проект».

*Цифрово здравеопазване (digital health) — това е сближаване на цифровите технологии със здравето, здравоопазването, бита и обществото. Следователно, повишава се ефективността на оказването на медицинска помощ. Това, на свой ред, прави  медицината по-персонализирана и точна. Тези технологии включват в себе си както апаратни, така и програмни решения и услуги. В това число и телемедицина, уеб-анализ, електронна поща, мобилни телефони и приложения, текстови съобщения, преносими устройства, а също така датчици на клиники или дистанционен мониторинг.

Заключение

Хората, които изтеглят приложението, ще получат възможността да участват в допълнителни изследвания. Първо, като споделите вашите данни с изследователския екип. Второ, оставяйки преглед за приложението. Това ще помогне на изследователите да разберат по-добре как да се отърват от проблемите, свързани с наркотиците и алкохола. И най-важното е, че резултатите могат да се използват за подобряване на качеството на лечението. Освен това екипът ще научи и как се използва приложението и как може да бъде подобрено в бъдеще. Без съмнение това е революционно развитие. За съжаление приложението е само на английски.

Вашият коментар