You are currently viewing Злоупотреба с алкохол и алкохолизъм

Злоупотреба с алкохол и алкохолизъм

Вие или някой, когото познавате, имате ли проблем с пиенето? Научете как да разпознавате предупредителните знаци и симптоми на злоупотреба с алкохол и алкохолизъм.

Имате ли проблем с пиенето?

Не винаги е лесно да разберете кога приемът на алкохол е преминал границата от умерено до проблемно пиене. Ако обаче консумирате алкохол, за да се справите с трудностите или да избегнете зле, вие сте в потенциално опасна територия.

Други признаци, че може да имате проблем с пиенето, включват:

 • чувство за вина или срам от пиенето си;
 • лъжете другите или скрийте навиците си за пиене;
 • необходимост от пиене, за да се отпуснете или да се почувствате по-добре;
 • „затъмнение“ или забравяне какво сте правили, докато сте пили;
 • редовно пиете повече, отколкото сте възнамерявали.

Ако пиенето ви създава проблеми в живота ви, значи имате проблем с пиенето.

Проблемите с пиенето могат да ви се промъкнат. Така че е важно да сте наясно с предупредителните признаци на злоупотреба с алкохол и алкохолизъм. А и да предприемете стъпки за намаляване, ако ги разпознаете. Разбирането на проблема е първата стъпка към преодоляването му и намаляването му до здравословни нива или пълното отказване от алкохола.

Последици от злоупотреба с алкохол и алкохолизъм

Дългосрочната употреба на алкохол може да причини сериозни здравословни усложнения. Алкохолът засяга почти всеки орган в тялото ви, включително мозъка ви. Проблемното пиене също може да навреди на емоционалната ви стабилност, финансите и кариерата. А и освен това способността ви да изграждате и поддържате удовлетворяващи взаимоотношения.

Влиянието на алкохола върху хората, които обичате

Въпреки потенциално смъртоносните щети, които тежкото пиене причинява на тялото—включително рак, сърдечни проблеми и чернодробни заболявания—социалните последици могат да бъдат също толкова опустошителни. Злоупотребяващите с алкохол и пристрастените хора са много по-склонни да се разведат, да имат проблеми с домашното насилие, да се борят с безработицата и да живеят в бедност. Но дори и да сте в състояние да успеете в работата или да запазите брака си заедно, не можете да избягате от ефектите, които алкохолът има върху личните ви взаимоотношения. Проблемите с пиенето поставят огромно напрежение върху хората, които са най-близо до вас.

Злоупотреба с алкохол и алкохолизъм
Франческо Корвино „Самотният пиещ барман“

Често членовете на семейството и близките се чувстват задължени да покрият лицето с проблема с пиенето. Така че те поемат бремето да почистват бъркотиите ви, да лъжат за вас или да работят повече, за да свържат двата края. Преструвайки се, че нищо не е наред и криейки всичките си страхове и негодувания, може да доведе до огромни загуби. Децата са особено чувствителни и могат да страдат от дълготрайна емоционална травма, когато родител или настойник е пристрастен към алкохола или тежък пияч.

Получаване на помощ при злоупотреба с алкохол и алкохолизъм

Ако сте готови да признаете, че имате проблем с пиенето, вече сте направили първата стъпка. Необходима е огромна сила и смелост, за да се изправите лице в лице със злоупотребата си. Търсенето на подкрепа е втората стъпка. Възстановяването от зависимост е по-лесно, когато имате хора, на които можете да разчитате за подкрепа. Без подкрепа е лесно да се върнете към старите навици, когато пътят стане труден.

Помощ на любим човек

Признаването, че любим човек има проблем с пиенето, може да бъде болезнено за цялото семейство. Но не се срамувайте. Не сте сами. Помощ и подкрепа са достъпни както за вас, така и за любимия човек. Започнете с честен и открит разговор с човек, който пие твърде много. Но винаги помнете, че не можете да принудите някого да се откаже от алкохола. Изборът остава за тях.

Реакции, които трябва да избягвате:

 • не се опитвайте да заплашвате, наказвате, подкупвате или проповядвате. Избягвайте емоционални призиви, които само засилват чувството за вина на проблемния пияч и засилват принудата му да пие алкохол или други наркотици;
 • не ги покривайте, не се оправдавайте или предпазвайте любимия човек от последиците от пиянството му;
 • не поемайте отговорностите на проблемния пияница, без да му оставяте чувство за важност или достойнство;
 • не крийте или изхвърляйте бутилките. Не се опитвайте да защитите любимия човек от ситуации, когато има алкохол;
 • не спорете с човека, когато той е отслабен;
 • не пийте заедно с проблемния пияница;
 • също така, не се чувствайте виновни или отговорни за поведението на проблемния пияница.

Вашият коментар