You are currently viewing Злоупотреба с наркотици и наркомании

Злоупотреба с наркотици и наркомании

Някой, когото обичаш, има проблем с наркотиците? Независимо дали става въпрос за незаконни вещества или лекарства с рецепта, не можете да принудите никого да спре да злоупотребява с наркотици. Но има начини да се подпомогне тяхното възстановяване.

Последици от злоупотребата с наркотици и пристрастяването към семейството и приятелите

Да станете свидетели на някой, за когото ви е грижа, че се бори с разстройство на употребата на вещества, може да бъде изключително изтощително. Това може да окаже тежко влияние върху собственото ви психическо и емоционално благополучие. Независимо дали злоупотребяващият с наркотици е близък приятел, съпруг, родител или дете. Лесно е тяхната зависимост да поеме живота ви. Това може да натрупа стрес върху стреса, да изпита търпението ви, да натовари банковия ви сметка и да ви накара да се разтревожите от чувство на вина, срам, гняв, страх, разочарование и тъга. Но помощта е възможна. Не можете да принудите някого да се справи с пристрастяването си. Но вашата любов, подкрепа и търпение могат да играят жизненоважна роля в тяхното възстановяване.

С тези насоки можете да се научите да подкрепяте усилията на любимия човек. С тези насоки можете да зададете необходимите граници, за да запазите собственото си здраве и благополучие и да намерите някаква стабилност както за себе си, така и за любимия човек.

Признаците, че вашият любим човек може да има разстройство на употребата на вещества, включват:

  • Имате проблеми на работното място, в училище или у дома. Работата им или училищните оценки страдат. Те пренебрегват отговорностите си у дома и се сблъскват с все повече трудности в отношенията. Те могат дори да загубят работата си, да напуснат училище или да се разделят с дългосрочен партньор;
  • Нови здравословни проблеми, като промени в графика на съня. Често се появяват уморени или изтощени, изразена загуба на тегло или наддаване на тегло, стъклени или кървави очи и забравяне или други проблеми;
  • Промени в настроението и поведението. Вашият любим човек може да бъде по-потаен и да лъже за това, което прави и къде отива. Те могат бързо да се ядосат или да избухнат. Особено ако се опитате да говорите с тях за употребата на наркотици. Употребяващите наркотици често губят интерес към старите си хобита. Те нямат енергия и стават по-мрачни и тъжни. Те дори могат да пренебрегнат външния си вид и личната си хигиена;
  • Повтарящи се финансови проблеми. Вашият любим човек може да натрупа дълг по кредитна карта, за да подкрепи употребата на наркотици, да потърси заеми или да поиска да заеме пари без никаква солидна причина. Те дори могат да крадат пари или ценности, за да продават за наркотици.

Когато употребата на наркотици се превърне в злоупотреба с наркотици или пристрастяване

Злоупотреба с наркотици
кадър от филма „Град на хълм“

Ако употребата на наркотици причинява проблеми в живота ви – на работа, в училище, у дома или във взаимоотношенията – вероятно имате проблем със злоупотреба с наркотици. Признаването, че имате проблем, е първата стъпка по пътя към възстановяването. Това изисква огромна смелост и сила. Изправянето пред проблема си, без да го омаловажавате или да се извинявате, може да изглежда плашещо и непосилно. Но възстановяването е напълно постижимо. Ако сте готови да потърсите помощ, можете да преодолеете пристрастяването си и да изградите задоволителен живот без наркотици за себе си. С правилното лечение и подкрепа можете да противодействате на разрушителните последици от употребата на наркотици и да възвърнете контрола над живота си. Първото препятствие е да разпознаете и признаете, че имате проблем, или да изслушате близките ви, които често виждат по-добре негативните ефекти от употребата на наркотици в живота ви.

Как да говоря с някого за тяхната злоупотреба с наркотици

Откриването на някой, когото обичате, има проблем с наркотиците, може да генерира чувства на шок, страх и гняв. Тези силни емоции могат да направят комуникацията с употребяващия наркотици още по-трудна. Така че е важно да изберете време, когато сте спокойни, трезви и свободни от разсейване, за да говорите. Предложете вашата помощ и подкрепа, без да бъдете осъдителни.

Не се бави. Не е нужно да чакате любимият ви човек да удари дъното. Например да бъде арестуван или да загуби работата си. Колкото по-рано се лекува пристрастяването, толкова по-добре.

Изразявайте притесненията си честно. Подчертайте, че се грижите за човека и се притеснявате за неговото благополучие. Предложете конкретни примери за поведението на любимия човек, свързано с наркотиците, което ви е направило загрижени-и бъдете честни за собствените си чувства.

Слушай. Дори когато не сте съгласни с човека, отделете време да слушате това, което той има да каже, без да се опитвате да спорите или да му противоречите. Колкото повече вашият любим човек се чувства чут, толкова повече той ще ви види като подкрепящ.

Предложете им информация за това как могат да се справят с проблема си с наркотиците—независимо дали това е обаждане на телефонна линия за помощ, разговор с лекар или консултант по зависимостите, влизане в програма за лечение.

Бъдете готови за отричане. Вашият близък може да стане отбранителен или ядосан и да откаже да обсъжда употребата си. Не спорете с тях, просто преразгледайте въпроса друг път.

Избягвайте да се опитвате да изнасяте лекции, да заплашвате, да подкупвате или да наказвате човека.

Не очаквайте един разговор да реши проблема. Няма бързо решение за преодоляване на пристрастяването. Може да отнеме няколко разговора, за да признаят, че имат проблем. Но това е първата стъпка по пътя към възстановяването.

Получаване на помощ за злоупотреба с наркотици или пристрастяване

Пристрастяването е сложен проблем, който засяга всеки аспект от живота ви. Преодоляването на пристрастяването изисква да потърсите подкрепа и да направите промени в начина, по който живеете, да се справите с проблемите и да се свържете с другите. Възстановяването е в рамките на вашия обсег. Обаче не се опитвайте да го направите сами. Много е лесно да се обезкуражите и да рационализирате «само още един». Независимо дали решите да отидете на рехабилитация, да разчитате на програми за самопомощ, да получите терапия или да предприемете самостоятелно насочен подход на лечение, подкрепата е от съществено значение.

Вашият коментар