You are currently viewing Интервю с Петър Занев

Интервю с Петър Занев

В спорта и, като цяло, в живота няма думичките „бях“ и „вчера“, има – „днес“! Затова всеки трябва да се труди всеки ден, ако иска да постигне целта си!

Радваме се да Ви съобщим, че сдружение „Реванш“ започва интервю-проект, посветен на проблемите на хора, зависими от наркотични вещества и алкохол. В рамките на този проект  известни спортисти, актьори, музиканти, обществени деятели споделят своето отношение към хората, попаднали в зависимост. Всеки от тях разказва за своите житейски принципи и предлага възможни изходни пътища от проблемите, свързани със злоупотребата на наркотични вещества. Целта на такъв род беседи се явява мотивацията на тези, които са се оказали в сложна жизнена ситуация. Първи, който се съгласи да отговори на въпросите на нашия сайт Revansh.eu беше Петър Занев – футболист на клуб „Амкар“ Перм и националния отбор на България.

За почивката и тренировките

Здравейте, Петър Занев. Поздравявам те с отминалите празници. Надявам се, че си си отпочинал добре… Съществува такъв девиз: «Само този, който добре си почива, може добре да работи». Какво мислиш за това?

Здравейте, мда, мерси за пожеланието за празниците, и аз Ви поздравявам. Желая Ви много здраве и щастие през новата година. Относно девиза, мисля, че е много правилен. Защото един човек, за да постигне положителни резултати, например, физическа и психологическа форма, той трябва първо да си е отпочинал. Така че, много е важно човек да е си отпочинал преди да започне да работи.

Сега в твоя отбор започват лагер-сборовеНяколко месеца усилени тренировки преди продължаването на сезона. В Библията пише, че «конят се приготвя за битката, но победата е от Господа.» Какво можеш да кажеш по този повод?

Сега започваме тренировка. Това е най-трудният период за всеки спортист, защото след почивката организмът и мускулатурата трябва да ги подготовиш за предстоящите натоварвания в срок  от две-три седмици!

Именно от подготовката зависи представянето на отбора в първенството. Това е един много труден и сложен процес, към който трябва да се подходи изключително професионално и внимателно! Именно сега се градят и усъвершенстват качествата на всеки един футболист поотделно и след това на отбора като цяло!

Интервю с Петър Занев
снимка качена от fc-amkar.org

За отношението към грешките и отговорността

Радваме се, че се съгласи да отговориш на въпросите за нашия сайт. Нашият сайт е посветен на помощта на зависимите хора. На хора, които са попаднали в трудни житейски обстоятелства. За които желанието дапроменят своя живот и стъпките по пътя към трезвеността могат да донесат поражение, а не победа. Какво е твоето отношение към пораженията?

За мене също е чест да отговоря на Вашите вопроси. Още повече бих се радвал, ако бъда полезен на някого с моето виждане за живота и спорта! Първо – човек трябва да има цел за победа и да я преследва! Моето отношение към поражението е такова, че след всяко поражение трябва да се направят нужните изводи: къде сбърках и какво направих аз, за да се стигне дотук? Това са двата въпроса, които трябва да си зададем. А не да обвиняваме всички около нас и да не гледаме собствените си грешки! Всеки допуска грешки и поражение. Въпросът е в това, че след тях трябва да ставаш още по силен и по добър. Всичко опира до психология! Трябва да се учим от грешките си и да не ги повторяме. Тогава пораженията ще са много по-малко!

В своя настоящ клуб ти измина пътя от новак до капитан на отбораКакво чувстваш след тези изминали години?

Много се радвам, че хората ми гласуват доверие именно аз да съм капитан на нашия отбор. Още повече че съм чужденец! Това е едно признание за труда, който полагам всеки ден в продължение на четири години. Но това за мен не е  крайната цел и не се успокоявам с това, че съм капитан . Това ме задължава още повече да бъда отговорен и да се доказвам всеки ден! В спорта и, като цяло, в живота няма думичките „бях“ и „вчера“, има – „днес“! Затова всеки трябва да се труди всеки ден, ако иска да постигне целта си!

Какво е необходимо на първо място, според теб, за постигане на поставените цели?

По-горе изброих някои неща. Първото, и най важното, е постоянство, труд и лишения! На всички ни се искат много неща, но тук вече идва момента на лишението. Лишението, което ще ме направи по-добър!

За цената на успеха и личните качества

Съществува ли определена цена за успеха? Как мислиш ти?

Разбира се, всеки спортист плаща цена за успехите си. Моята цена, за съжаление, е, че не мога да съм постоянно със семейството си!!!

Интервю с Петър Занев
снимка качена от fc-amkar.org

Кои три думи характеризират днес Петър Занев?

Този отговор ми е най-труден, защото другите трябва да говорят за нас! Ще се опитам все пак да отговоря: трудолюбив, обичащ и честен!

Поради товаза да започнеш трезвен живот е необходимо да станеш честен, непредубеден и да бъдеш готов за действия. Какви качества ти цениш у хората на първо място?

Моето мнение е, че първо трябва да бъдеш честен към себе си, да обичаш себе си и собственото си тяло. Тогава можеш да дадеш обич и на хората около тебе. Аз ценя именно такива качества като трудолюбие, честност и любов – без нея сме заникъде!

Пожелания и напътствия от Петър Занев

Нашата организация се нарича «Реванш». Какво е реванша лично за теб? Как ти разбираш ти тази дума?

Много хубаво име сте избрали, на мен много ми харесва! Именно думата «реванш» означава втори шанс! Всеки човек допуска грешки: едни по-големи, други по-малки. Важно е да се стараем да не ги допускаме. А именно, да вземем по този начин реванш от себе си.

Благодаря ти за отговорите. Пожелавам ти новата година да ти донесе много радости и щастие за теб и твоите близки. И един последен въпрос. Имаш ли мечта или цел за тази година?

И аз като всеки човек имам желания. Първо си пожелавам здраве на мен и моето семейство, а останалото ще го преследвам с труд и постоянство. Благодаря за интервюто. Ще съм много щастлив ако съм успял да дам съвет на някой от тези хора които се нуждаят от подкрепа! Мерси и за пожеланията, здравето е най ценото нещо на света, пазете го!

P.S. интервю с Петър Занев отваря цикъл от разговори с известни хора. Чудим се какво ги движи в моменти на победи и поражения, кой ги вдъхновява и защо не се отказват.

Вашият коментар