You are currently viewing „7:0 за хората срещу зависимостите“ е почти перфектна формула

„7:0 за хората срещу зависимостите“ е почти перфектна формула

На базата на Българския футболен съюз в Бояна (гр.София) от 23 до 25 октомври се проведе лагер-сбор „7:0 за хората срещу зависимостите“. Това е седмото поредно издание на проект, насочен към подпомагане на зависими хора.

Основната идея на проекта „7:0 за хората срещу зависимостите“

Използвайки страстта на България към футбола, ние искаме да заинтересуваме и вдъхновим младите хора да създадат по-добър живот за себе си и да се обединят в общности в местата, където живеят. Основната цел на проекта е да създаде условия за преодоляване на социалните граници по отношение на зависимите хора. Както и предотвратяване на рисково поведение и повишаване на мотивацията за трезвен живот чрез спорт и обучение.

Накратко за проекта

Инициативата „7:0 за хората срещу зависимостите“ има за цел насърчаване на равенството и интеграция сред младите хора с по-малко възможности за социални препятствия. Това се отнася предимно за (бивши) потребители на наркотици и/или алкохол. Но плюсът на проекта е, че той може да се мултиплицира с различни групи на населението. Например: хора с ограничени социални умения, асоциално или рисково поведение; хора в несигурно положение; (бивши) нарушители; сираци, национални малцинства и др.

Младежите с по — малко възможности са млади хора, които най-често поради лична житейска ситуация и понякога в резултат на собствения си избор са изправени пред по-сериозни и/или специфични препятствия, отколкото останалата част от младите хора. Проектът предоставя на участниците в неравна социално положение с по-малко възможности в сравнение с техните връстници да получат по-лесен достъп до различни дейности и да участват пълноценно в обществения живот.

Футболът е повече от игра. Това е повече за промяна на поведението и за промяна на нагласите. Това е повече за човешките решения. Футболът е мощен социален и образователен инструмент. Използваме специално адаптирани футболни сесии, за да преподаваме жизненоважни умения. Сред които не само способността за работа в екип и комуникативни умения. Но и способността да се приемат победи и загуби. В обучението могат да участват младежи и девойки. И опитът във футбола не е от основно значение.

Предизвикателства

Пандемията COVID-19 имаше значително въздействие върху световния спортен календар през 2020 г. Много спортни състезания бяха отложени или отменени. По мащаб на въздействието разпространението на COVID-19 се превърна в най-значимо събитие от Втората световна война насам. В отговор на настоящата ситуация в света организационният комитет реши да промени формата на проекта. Затова тази година, за разлика от минали години, участваха само жители на България. Освен това беше решено събитието да се проведе така, че общият брой на участниците да не надвишава 50 души. Извънредното положение и социалната изолация са причинили сериозни психологически щети на младите хора по отношение на начина на живот, образователните и социалните нужди. Това застраши кариерата и личното им развитие. Проектът „7:0 за хората срещу зависимостите“ е навременен отговор на предизвикателствата пред обществото.

Накратко за основните дейности на проекта

Встъпителното слово на пресконференцията преди началото на лагера каза Николай Павлов*. Той се спря особено на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта. Програмата отпуска 2 милиона лева годишно за подкрепа на проекти от подобен тип.

Спорта – универсален ключ за достигането до младите хора за привличането на техния интерес, внимание. А отделно знаем спорта обединява нещо което ни е толкова нужно днес. Спорта учи на дисциплина, самодисциплина, отборност , отговорност и изгражда характер.

Николай Павлов

Заместник-министърът призова организациите, ангажирани с решаването на този проблем, да подадат своите заявления за участие в програмата на Министерството на младежта и спорта. Тъй като това е добра възможност да се получи финансиране за подпомагане на дейността. Първият вицепрезидент на Българския футболен съюз Емил Костадинов пожела успех на стартиращата програма.

Тази година почти всички мероприятия на лагера бяха организирани от Станислав Ангелов* и колектива на школата Левски-Раковски.

Какво е новото тази година

Ние винаги сме отворени за критика и обратна връзка на тези, които участват в проекта. Но също така вземаме предвид мнението на тези, които не участват в нашия проект по някаква причина. Защото искаме да направим този проект възможно най-удобен за участниците и гостите.

В 2015 започнахме с еднодневен преходен мини турнир за четири отбора. Днес стигнахме до формата на тридневен спортен лагер. Има място не само за турнира. Но също така и място за тренировки, лекции и семинари. Освен това се опитваме да дадем думата на всяка организация, която участва в тази инициатива. Откритостта и гъвкавостта към промените и диалога позволяват тази инициатива да се реализира достатъчно дълго. И така, пет години по-късно сме готови да кажем, че е създадена почти перфектна формула за провеждане на проекта. Това е лагер-сбор.

Принос на организациите към проекта

Българският футболен съюз осигури настаняване и храна. Както и целия необходим инвентар за тренировки и групи.

Колективът на школата Левски-Раковски пое организацията на тренировъчния процес. Обучението и лекцията бяха съставени с оглед на нуждите и възможностите на участниците. Това означава, че е обърнато внимание на тяхната възраст, пол и здравословно състояние.

Асоциация „Солидарност“ проведе уъркшоп за участниците. Обученията бяха насочени към чувствителност, подобряване на комуникациите и взаимодействието в групи.

Участието на ФК „Тракия“ в това събитие е мост за участниците в мероприятията. Тъй като след края на проекта те имат възможност да се присъединят към този отбор и да участват в тренировки и игри на аматьорската лига.

МПА „Свобода“ организира и проведе пресконференция, както и дискусия. Нейната тема: „Изграждане на ефективна стратегия за сътрудничество между държавните структури и обществените организации в областта на терапията на зависимостта“. Това партньорство помогна за установяване на контакти между НКО за реализиране на идеи за бъдещи проекти.

Освен това представителите на организацията „Отбор на надежда“ отговориха, за да допълнят броя на участниците във футболния турнир. Освен тях подкрепа за проекта оказаха Община София и Руският културно-информационен център.

Николай Павлов * – роден на 17 ноември 1984 година. В момента заема длъжността заместник-министър на младежта и спорта. Преди назначаването си е бил парламентарен секретар в Министерството на труда и социалната политика. Има дългогодишен опит в международни компании. Владее Английски, Италиански и испански език.

Станислав Ангелов* – бивш български футболист. Играл за Левски, ЦСКА (София, България), Енерги Котбус (Германия), Стяуа (Букурещ, Румъния) и Анортосис (Фамагуста, Кипър). Шампион на България – 3 пъти (2002, 2006, 2007). Носител на Купата на България – 4 пъти (20002, 20003, 2005, 2007). 39 мача за националния отбор на България. В момента е директор на ФК „Левски-Раковски“ (София).

Вашият коментар