You are currently viewing «6:0 ЗА ХОРАТА срещу зависимостите». Епилог

«6:0 ЗА ХОРАТА срещу зависимостите». Епилог

Купата "6: 0 за хората срещу зависимостите"
Участниците в проект „6: 0 за хората срещу зависимостите“

Представяте ли си, в София отново побеждаваха зависимостите. При това, вече за шести път (за предишния турнир тук). Още повече, този път цели три дни. Плюс към всичко това пак беше подбрана солидна компания. Проектът «6:0 за хората срещу зависимостите» традиционно преминава в началото на есента в базата на Българския футболен съюз. Но този път програмата се различаваше от предишните издания на турнира.

Публично обсъждане

Главното събитие на първия ден стана срещата на ръководителите на неправителствени организации, които работят в сферата на помагане на зависими хора с представителите на министерства и ведомства, а също така и с експерти от чужбина.  А следователно самата тема на срещата –  «Взаимодействие на неправителствени организации с държавни институции при участието на международни експерти».

Николай Диков, Георги Фотакиев, Красен Кралев и Григор Михнев
Николай Диков, Георги Фотакиев, Красен Кралев и Григор Михнев

Срещата откри министъра на младежта и спорта Красен Кралев. «Спортът — това е един от основните инструменти на профилактиката. Борбата със зависимостта сред младежите е приоритетна тема в дейността на Министерството на младежта и спорта». «Националната  програма по осъществяване на младежката дейност»  – е една от нашите основни програми с бюджет 2 млн. лева за година. «По същество, това е реално противодействие на агресията и всевъзможните видове зависимости посредством реализацията на различни мероприятия», – каза Кралев на участниците на кръглата маса. Министър Кралев призова организациите, борещи се с този проблем, да кандидатстват със своите проекти, за да получат финансиране за подкрепа на своята дейност.

Светлана Йорданова заместник-министър на здравеопазването
Светлана Йорданова заместник-министър на здравеопазването

Освен министъра с доклади излязоха представители на Националния фокусен център, Българската православна църква, Българския футболен съюз. Светлана Йорданова — заместник-министър на здравоопазването прочете писмо-приветствие от министъра на здравеопазването. Освен тях своят опит споделиха и колеги от Гърция и Северна Македония. Проведе се и и дискусия с представители на НПО. Един от въпросите беше въпросът за горещата линия, която работи вече 10 години, представяйки безплатни услуги. Обаче, сега тя се намира на ръба на нейното закриване. Какво да се прави и как да се дейсва? Срещата беше закрита с презентацията на самия проект «6:0 за хората срещу зависимостите» .  

Обучаващи мероприятия

Работилницата на Теодора Сизопулу
Работилницата на Теодора Сизопулу

През тази година ние за първи път проведохме уъркшопове* на теми:

  • «Моят принос». Обучаването беше директно свързано с умението да се работи в екип. Това беше важно, защото футболът е екипна игра.
  • «Терапевтично съобщество». Тази тема беше актуална в преддверието на Европейската конференция на Терапевтичните съобщества «EFTC 2019».

*Уъркшоп — работилница (с англ.). Това е нова форма на обучаване. При което отговорността за резултата от учебния процес се разпределя между участниците и водещите. Както се полага участниците в мероприятието използват личния опит, професионалните знания и умения. А най-важното е, че резултативността на мероприятието се определя от приноса на участниците. Като следствие, след приключването на уъркшопа групата разполага определен инструментариум, модел на поведение в конкретна ситуация.

Работилницата на Марина Попова и Светлана Велкова
Работилницата на Марина Попова и Светлана Велкова

В това ни помагаха нашите приятели Марина Попова и Светлана Велкова от «Солидарност» (гр. София, България), а също така и Теодора Сизопулу «Kethea Ithaki» (гр. Солун, Гърция).

Футболни битки

Спортът — това е един от основните инструменти на профилактиката. Борбата със зависимостта сред младежите е приоритетна тема в дейността на Министерството на младежта и спорта.

Официална церемония по откриването на турнира
Официална церемония по откриването на турнира

Е, и как да мине без футбола. Физическата активност и спортът – са ефективни терапевтични инструменти в работата със зависимите. 10 отбора. 3 групи. Повече от 100 участника. България, Северна Македония, Гърция, Русия и Украйна.

Екипът на организаторите с капитан на печеливш отбор
Екипът на организаторите с капитан на печеливш отбор

Победител този път сана отборът «Отвори очите» (Варна). И те са първите, които спечелиха тази титла за втори път. Наградите на победителите и призьорите връчи Станислав Ангелов (екс-футболист от отбора на България и ФК «Левски»).  «За мен е чест да бъда тук. Изразявам своят респект към всеки един от вас. Готов съм да ви помогам с каквото мога, готов съм да ви дам рамо. Този проблем е познат и на моето семейство».

Победителите 2019 - „Отвори очи” (Варна)
Победителите 2019 – „Отвори очи” (Варна)

Вместо епилог

За мен е чест да бъда тук. Изразявам своят респект към всеки един от вас. Готов съм да ви помогам с каквото мога, готов съм да ви дам рамо. Този проблем е познат и на моето семейство

И какво по нататък? След провеждането на това събитие остана впечатлението, че има накъде да растем. И също е важно това, че ставаме все повече. Но най-важното е, че малко по малко започваме да се разбираме един друг.

Церемонията по закриването на турнира
Церемонията по закриването на турнира

Готови сме да си взаимодействаме, с държавните институции, с партньорите и организациите извън страната.  Ако не сте били там, то задължително елате следващият път. Извън всякакво съмнение е, че тук не става дума за наркотици и за футбол, а за хората. 

Награждаване на участниците в турнира
Награждаване на участниците в турнира

Надяваме се да се видим на следващия турнир „7:0 за хората срещу зависимости“ 😀✌! P.S. Специални благодарности на Адриан Арнаудов за снимките от турнира.

Вашият коментар