You are currently viewing Интервю с Брайън Идову

Интервю с Брайън Идову

Лично на мен в тъжни моменти или в стресови ситуации ми е провървяло. Първо, защото ме обкръжават добри хора, но и аз се старая да мисля малко или повече позитивно.

Ние продължаваме интервю-проекта „Правилата на живота“. В рамките на този проект разказваме човешки истории за известни хора. Интересно ни е какво ги ръководи в моменти на победи  и на поражения,  кой ги вдъхновява и защо те не се предават. Ние смятаме, че техният опит и мнение ще помогнат на тези, които желаят да променят начина си на живот и да се откажат от погубващото пристрастяване към наркотиците, алкохола  или други неща. Да отговори на въпросите на нашия портал Revansh.eu се съгласи футболистът от ФК „Амкар”(г. Перм, Русия) и от националния отбор на Нигерия. Интервю с Брайън Идову

Публикацията в twitter за „шоколадчетата“ (https://www.eurosport.ru/football/russian-premier-league/2017-2018/story_sto6474040.shtml)  предизвика определен дисонанс. Оправдана ли е такава реакция или някой просто прави от мухата-слонИмаме усещането, че се обиждат хора, към които този пост няма пряко отношение.

Може да се погледне на това от различни гледни точки. Разбираемо е, тези на които е било казано това – бразилците – не се обидиха. Това е шега – обикновен работен момент в отбора – така си мисля аз. И с мен се е случвало подобно нещо през различните възрасти и в различните отбори. Просто обикновени шеги, които поддържат атмосферата, няма нищо особено в това. На някого може да му е било обидно, на някого – не. Не е трябвало да се публикува тази шега в интерент, защото хората ще се отнесат по различен начин към нея. Например, аз съм тъмнокож футболист, и някой да каже същото на мен и на друг тъмнокож играч – аз може да не се обидя, но той пък може и да се обиди. Не трябваше да се прави общо достъпно това, а що се отнася до мен, аз не видях нищо толкова обидно или пък нещо такова като расизъм. Познавам Джикия много добре (заб.на автора -играч от ФК Спартак (Москва)), той просто е много весел и позитивен човек, създава атмосфера, това беше една обикновена безобидна шега, която възприеха неправилно и раздухаха от нея проблем, който реално не съществува.

От интервюто може да се направи извод за Вашия богат словесен речник и Вашата начетеност. Какво сте прочели в последно време, което можете да препоръчате на нашите читатели?

По време на предходния сбор прочетох автобиографията на Пирло (заб.на автора– Андреа Пирло „Мисля, следователно играя“). Беше ми много интересно да разбера как разсъждава той и да науча някои нови неща за някои играчи. Комуто е интересен футбола – я препоръчвам за четене тази книга. На сегашния сбор взех със себе си автобиографията на Джейми Варди „From Nowhere: My Story“ и автобиографията на Конър Макгрегър (заб.на автора – Конър Макгрегър „Win or Learn“). Той е интересна личност – всички го познават. Относно сериозния  литературен жанр колегата от отбора Антон Гооге ми говореше за книгата „Снежния човек“ от Ю Несбьо, има заснет филм по нея и се чете много леко.

Бившият футболист Джордж Веа неотдавна стана президент на Либерия. На какво е способен Брайън Идову извън футболното игрище?

Ако не бях дал всичко от себе си на футбола, мисля, че щеше да бъде нещо свързано с математиката. Тя ми се удаваше, това е от баща ми наследено, и аз обичах математиката. Сега не знам с какво бих се занимавал, мисля си, че може би ще бъде нещо свързано с музиката. Музиката ми е много близка на душата. Ходил съм още в театрално училище – също беше интересно. Разбира се, заради футбола престанах да се занимавам с всичко това. По-скоро ще бъде нещо на вълната на 21 век. Блогер или нещо такова подобно.

снимка качена от fc-amkar.org

Веднъж казахте, че трябва да бъдем реалиси. Какви са шансовете на Амкар в купата на Русия и на супер орлите (националния на Нигерия) на Световния шампионат – 2018 в Русия?

Ако погледнем към мрежата – всичко е в нашите ръце. До финала трябва да се стига и е нужно да се стига. Всъщност, и финалът е игра, която се решава в който и да е момент независимо от съперника, шансовете именно в купата са много добри. За супер орлите, разбира се, Световният шампионат е много сериозен, има много добри отбори, и групата се получава доста интересна (заб.на автора – Аржентина, Исландия, Хърватия и Нигерия), но там е събрана група от момчета с добра атмосфера и добър треньорски щаб. Супер орлите имат добър шанс да поставят рекорд от всички африкански държави и да стигнат по-далеч от всички.

Неотдавна един футболист беше дисквалифициран за употребата на кокаин за една година и сега той ще пропусне Световния шампионат. Преди това друг футболист беше дисквалифициран за употребата на кокаин за две годиниДоколко, според Вас, са ефективни подобни мерки? Как те влияят върху бъдещето на самия човек и върху отношението на другите към него?

Тежък въпрос. Когато имаш професионални задължения и договор – ти си спортист, хората гледат на твоя живот и за някого ти ставаш пример, при всички случаи трябва да съответстваш. Ти сам разбираш на какви рискове си изложен, когато започнеш да употребяваш кокаин или нещо подобно. Ако разберат за това – ще има последдствия. Колкото и сурови да са последствията, все пак вината си остава само върху теб, изпускаш такива шансове да участваш в Световния шампионат и всичко останало. Доколко са ефективни такива мерки, трудно ми е да съдя, защото в такава ситуация не съм попадал. На някого помага, че са толкова строги. Разбира се, това го е лишило от мечтите му, от работата му – ситуацията трябва да се поправя. Други това може да ги вкара в такава депресия и напротив да утежни ситуацията. Получават се две страни на една и съща монета. Често това зависи от самия човек, от това как той ще го възприеме.

По мнението на някои хора, наркотиците – това е начин да се справят със стреса, предизвикан от забързаното темпо на живота. Как, според Вас, трябва да се води борба със стресовите ситуации?

При веси човек и по различен начин. Лично на мен в тъжни моменти или в стресови ситуации ми е провървяло. Първо, защото ме обкръжават добри хора, но и аз се старая да мисля малко или повече позитивно. В моя случай трябва просто да излеза навън да подишам и да се заема с любима работа. Някои хора намират в това (заб.на автора-наркотиците) изход. Особено когато е за първи път – възниква еуфория и поради това, че ти става по-леко отколкото ти е било без него. Възниква зависимост и от нея е трудно да се отърве човек. Но все пак, да се прибягва до такива мерки – това вече е фарс-мажор. Във всеки случай, всеки си има своя живот.

Нашият фирмен въопрос – какво е това реванш? Как Вие го разбирате това?

Може да се погледне по различен начин на това. Да се счита като отмъщение или реванш да се докаже на някого, който не е вярвал в тебе, или във футбола, когато отначало си изгубил, а после да играеш и да спечелиш. Много хора и във футбола се сблъскват с това, че ги критикуват, заливат ги с мърсотия, те виждат всичко това, но не му обръщат внимание, за да вземат своят реванш, за да докажат на футоблоното игрище следващият път или просто със своя успех, че не са били прави.

Благодарим Ви за отделеното време. Пожелаваме Ви здраве и успех на професионалното поприще и в живота. И в заключение на нашата беседа – може би имате някакво послание към тези, които търсят изход от проблема на зависимостта?

Просто намерете тези хора, които ще ви подкрепят, които ще съумеят да ви помогнат – не сте сами. Винаги ще се намерят такива хора, надявам се, които могат да ви помогнат да излезете от зависимостта. И правете това не заради това, че искате на някого да докажете и покажете, а преди всичко го правете заради себе си. И това, че желаете да промените живота си, за да стане по-ярък, по-светъл. Всичко е във вашите ръце и аз вярвам във вас!

Вашият коментар