You are currently viewing PROMITHEAS или терапевтична общност в затвора 24/7

PROMITHEAS или терапевтична общност в затвора 24/7

Вече писахме как работят със зависими в руските затвори. Прочетете повече за това тук. Сега в «Техният опит» разказваме за ситуацията в Гърция. Нашата история за проекта «KETHEA PROMITHEAS». По-точно, за частта от програмата, която се намира в затвора Диавата. Самият проект включва услуги за консултиране, рехабилитация и реинтеграция за затворници и бивши затворници, които са пристрастени към наркотиците, не само в затворите, но и извън тях.

За да открием тази програма тук, ние чакахме двайсет години

Федон Калотеракис*
снимка от сайта patrastimes.gr

«Любовта трябва да господства в серцето и в душата на човека» – такъв надпис посреща на входа в изправителното учреждение. Затвор се намира недалеч от град Солун в Северна Гърция.

До какво може да доведе сътрудничеството

В този затвор има отделен блок – гордостта «KETHEA». Това е Терапевтичната Общност «PROMITHEAS», която се явява първото рехабилитационно отделение в гръцки затвор. То се помещава в собствено независимо крило и работи във формата 24/7.

снимка от сайта theartofcrime.gr

«PROMETHEUS» — това е резултат от доверието и сътрудничеството между системата за изпълнения на наказания и
«KETHEA». Общността предоставя програма за интензивна рехабилитация. Проектът е насочен към отстраняване корена на проблема, който води към употребяването на наркотици, подбуждайки участниците да се откажат от негативното поведение и придобият нови навици и стратегии за решаване на личните проблеми. Гръцкият премиер Алексис Ципрас, отваряйки това затворническо крило за наркомани, нарече този проект „прозорец на надеждата“.

Как работи това

Този блок е отделен от останалия затвор. Тук се намират само зависимите. И своята зависимост трябва да потвърдят, за да попаднат тук. С тази работа се занимава консултативния център. Те се намират в няколко затвора в Гърция. Там се провеждат интервютата, тестването и други неща. Тяхната цел е да се докаже, че обърналия се човек действително е зависим от наркотици. Защото има много желаещи да попаднат в това «отделение», които не се явяват зависими, но искат да прекарат своя престой в тези условия. В този блок живота се отличава от другите блокове в този затвор, а и в другите затвори в Гърция. За да се намираш тук, е необходимо да преминеш всички процедури в консултативния център. Процеса отнема обикновено около 4-6 месеца. В същото време е «разрешена» употребата на наркотици, т.к. в самия затвор правилата на «ТО» не действат. Ако този етап е преминат, тогава добре дошли в «ТО».

Характеристики на програмата

Вътре – това е обикновена Терапевтична Общност без изменения заради това, че е затвор. И всъщност само вратата е затворена. Тук работи отбор, състоящ се от психолог, терапевт, учител, социален работник и пазач. Всички те са преминали обучение и сертифициране и знаят как се работи със зависими, намиращи се в затвор.

Тука има отдел за обучение, където може да затвърдят гръцкия, математиката, да се подготовят за изпити, да преминат курсове по компютърна грамотност. Има библиотека, където има много различна литература, в това число и романи на Стивън Кинг и Ю Несбьо. Те сами си готовят, пекат хляб, т.к. това е също част от терапевтичния процес. Площадка за игра на баскетбол. Между другото, има и ключалки на тоалетните. Този неголям трик позволява да почувстваш, че ти имаш свое собствено пространство. Още по-интересно е нататък, тъй като, както и в програмата «KETHEA ITHAKI» персонала тук не стои денонощно. Внимание! В неделя няма ни терапевти, ни консултанти, ни учители, НИТО ПАЗАЧ има и камерите са изключени! Само входната врата е затворена и толкоз! Това е техния живот – така прокоментира тази информация Федон Калотеракис.

Вместо заключение

А и в заключение, струва си да добавим, че една година присъствие тук се равнява на две години в обикновен затвор. А в отделни случаи зачитат година за шест. Тук за разлика от руския експеримент , човек, попаднал в рехабилитационно отделение се намира тук до привършване срока на присъдата. Там, след курса на рехабилитация, зависимия е принуден да доотбива срока си в обикновен затвор.

*Федон Калотеракис е въвлечен в полето на наркотичната зависимост от 1981. Той е представител на «KETHEA» в Икономическия и Социален Съвет към Обединените Нации. Също така и член на борда на Международната Федерация на Неправителствените Организации.

Вашият коментар